مراحل درمان ارتودنسی می تواند متفاوت باشد
اما به طور کلی مراحل روتین درمان ارتودنسی به شرح زیر است:
• مشاوره و معاینه کلینیکی اولیه همراه با تجویز رادیوگرافی ها و فتوگرافی های لازم بر اساس نوع درمان و شدت ناهنجاری دندانی
• تهیه قالب تشخیصی اولیه
• مشخص کردن طرح درمان و تعیین نوع درمان
• شروع درمان و قرار دادن وسایل ارتودنسی( بریس یا براکت ) در دهان
• ادامه درمان ارتودنسی به طور میانگین در طی 2 سال
• برداشتن وسایل ارتودنسی و اتمام دوره درمان
• گذاشتن ریتینر یا نگه دارنده از نوع ثابت یا متحرک
قبل از شروع درمان ارتودنسی ابتدا باید هر گونه پوسیدگی دندانی،جرم و عفونت دندانها و لثه و … برطرف گردد.
درمان ارتودنسی برای چه کسانی تجویز میشود؟
اگر بخواهیم در ساده ترین حالت بیان کنیم اگر دندان های شما نامنظم است و یا دو فک شما با هم هماهنگی مناسبی ندارند، نشان دهنده این است که شما نیاز به درمان ارتودنسی دارید.
همچنین
• کج بودن و شلوغی و نامنظم بودن دندان ها
• وجود فاصله بین دندان ها
• رویش نامناسب دندان ها
• جلو یا عقب بودن فک ها
• مکیدن انگشتان یا پستانک بیشتر از سن ۴ یا ۵ سالگی
• افتادن زودتر یا دیرتر از موعد دندان های شیری
• نهفته بودن دندان دائمی
• داشتن شکاف لب یا کام
• داشتن تنفس دهانی
همگی نیاز به مداخله ارتودنتیست و درمان دارند و اگر بدون درمان رها شوند نه تنها به مرور زمان بدتر شده، بلکه مشکلات زیادی برای بهداشت دهان و دندان پیش می آورند.
مزایای درمان ارتودنسی کدامند؟
• بهبود بهداشت دهان و دندان
• ارتقای سلامت بافتهای دهان و دندان
• بهبود سلامت روانی و اجتماعی فرد
• درمان های پیشگیرانه برای کودکان
• بهبود عملکرد جویدن و مضغ و مفصل فکی
زیبایی ظاهری و خصوصا زیبایی چهره از مهمترین بحث هایی است که امروزه به ان پرداخته میشود. زیبایی دندانها تاثیر بسیاری بر روی جذابیت چهره دارد ،به طوریکه در چهره هر فرد، بعد از چشم ها، دندانها مورد توجه سایرین قرار میگیرد.فردی که دندان های نامرتبی دارد در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال(لثه ها) قرار دارد.درمان ارتودنسی و مرتب کردن دندانها باعث کاهش احتمال پوسیدگی دندان و مشکلات لثه خواهد شد.اگر دندان ها در حالت مناسب قرار نگرفته باشند ( اصطلاحا مال اکلوژن ) و یا این که فکها ها وضعیت هماهنگ نداشته باشند و به درستی روی هم قرار نگیرند ممکن است هنگام جویدن و یا گاز گرفتن غذا ، شخص رابا مشکل مواجه کند. همچنین مشکلات جویدن و مضغ در اثر مشکلات دندانی_فکی باعث خوب جویده نشدن غذا و مشکلات گوارشی میشود.مزیت دیگر درمان ارتودنسی به جز برطرف کردن مشکلات نامبرده ،افزایش اعتماد به نفس فرد به دنبال منظم شدن دندان ها و طرح لبخند و بهبود ظاهرچهره مخصوصا در افرادی که مشکلات فکی دارند،است. نکات مثبت درمان ارتودنسی فراتر از زیبایی هستند و در حوزه سلامت عمومی هم قرار میگیرند.
معایب درمان ارتودنسی دندان چیست؟
مزایای بسیار این درمان به این معنی نیست که درمان ارتودنسی هیچ مشکلی برای بیمار ایجاد نمیکند.احتمال بروز خطر بسیار کم و نادر است. عوارض احتمالی عبارتند از:
پوسیدگی دندان ها و بیماری لثه
وقتی بریس ها(براکت) روی دندانها نصب میشوند، قسمتهایی از دندانها و لثهها که نزدیک یا زیر سیمها و براکتها هستند به سختی تمیز میشوند. در نتیجه ذرات غذا در این نواحی جمع میشوند و خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش میدهند.رعایت بهداشت دهان و دندان (روزانه حداقل دوبار مسواک زدن کامل و یکبار نخ دندان کشیدن) در طول درمان ارتودنسی بسیار مهم است تا از چنین مشکلاتی جلوگیری شود.
زخم و دردناک شدن بافت های نرم دهان
احتمال دارد قسمت داخل گونه ها ، لبها و لثهها در جایی که با براکتها و سیمهای فلزی تماس دارند، زخم و دردناک شوند. استفاده از موم مخصوص ارتودنسی بر روی بریس ها میتواند این مشکلات را کاهش دهد.
تحلیل ریشه دندانها
تحلیل ریشه در طی درمان ارتودنسی باعث کوتاه شدن ریشه دندانها میشود. معمولا این اتفاق در حد نوک ریشه ها است و در طولانیمدت مشکلی برای دندانها ایجاد نمیکند..ادامه دار شدن درمان ارتودنسی به مدت طولانی (بیشتر از دو تا سه سال) احتمال تحلیل ریشه را افزایش میدهد. متخصصان ارتودنسی برای اطلاع از تحلیل ریشه دندانها در طول درمان در طول درمان ارتودنسی رادیوگرافی تجویز میکنند.
دکلسیفیکاسیون و لکه های سفید
دکلسیفیکاسیون به صورت لکههای سفید (white spot) روی دندانها، بعد از برداشتن بریس ها ظاهر میشود. با رعایت بهداشت در طی درمان ارتودنسی، به راحتی میتوان از این عارضه پیشگیری کرد.
واکنشهای آلرژیک یا حساسیت بافت های دهان
آلرژی به لاتکس موجود در اورینگها، چین ها ، کش ها و سایر مواد و وسایل ارتودنسی یا فلز استفادهشده در بریسها بسیار نادر است.اگرفرد به این مواد حساسیت دارد، قبل از شروع درمان باید ارتودنتیست خود را مطلع کند تا از مواد بدون لاتکس و بریسهای تیتانیومی ویا سرامیکی استفاده شود.
برگشت (ریلپس) درمان ارتودنسی
ریلپس (Relapse) به معنی حرکت دندانها به حالت اولیه خود، پس از برداشتن بریسهاست. .احتمال ریلپس “درست بلافاصله” پس از اتمام درمان و برداشتن بریسها بالاست. برای جلوگیری از این مشکل، بیماران پس از اتمام درمان ارتودنسی باید از ریتینر یا نگهدارندهها استفاده کنند. حتی چندسال پس از برداشتن بریسها هم دندانها به حرکت کردن به حالت اولیه ی خود تمایل دارند. استفاده طولانیمدت از نگهدارندهها از این اتفاق جلوگیری میکند.
بهترین سن مراجعه به ارتودنتیست و انجام درمان ارتودنسی چه سنی است؟
ارتودنسی نیز مانند دیگر درمان ها بهتر است به صورت پیشگیرانه انجام گیرد . بر طبق نظر انجمن ارتودنتیستهای امریکا، 7 سالگی بهترین سن اولین مراجعه به متخصصان ارتودنسی است. در این سن، ترکیبی از دندان های شیری و دائمی در دهان کودکان وجود دارد و دوره دندانی مختلط نامیده میشود و بهترین سن برای پیشگیری، تشخیص و درمان اولیه ناهنجاری ها یا مشکلات دندان و فکی کودکان است.
تمام کودکان باید حداقل یکبار در این سن توسط متخصص ارتودنسی معاینه شوند تا در صورت وجود هرگونه مشکل دندانی و فکی با صرف هزینه و زمان کمتر، آن مشکلات را برطرف کنند. در صورت عدم شروع درمان ناهنجاریها ی فک و دندانها در این سنین، درمان در سنین بالاتر هزینه، وقت و انرژی بیشتری میطلبد. انجام درمان در سنین بین ۱۲ تا ۱۵سالگی می تواند بهترین نتیجه را حاصل کند.
بدون دیدگاه